ARCHITECTURE - Built works

ANA kindergarten

Auburn, Sydney (1979 - 82) - [in collaboration with Paul Desney.]
Engineer: Peter Taylor
Builder: Peter Novati - Published in "A+U" No.158, Nov.1983, "Transition", Vol.3, No.2, Feb 1983
A kindergarten for 40 children aged 3 to 5 years in a multicultural suburb of Sydney - funded by a grant to the Turkish community by the Whitlam Government.

ANA kindergarten
ANA kindergarten
ANA kindergarten
ANA kindergarten
ANA kindergarten
ANA kindergarten
ANA kindergarten
ANA kindergarten
ANA kindergarten
ANA kindergarten
ANA kindergarten
ANA kindergarten
ANA kindergarten
ANA kindergarten
ANA kindergarten
ANA kindergarten
ANA kindergarten
^TOP

Bathhouse

Whale Beach, Sydney (1981 - 82)

This is a very small building which incorporates a bathroom, laundry and sitting place in a kind of massive retaining wall. It is behind a beach cottage on a steep site with an embankment which the wall retains. Three pours of concrete were needed and the roof is made of vaults formed on curved corrugated iron running longitudinally.

The formwork as a mould to hold a fluid which takes the shape of the mould lends itself to reliefs and to a three-dimensional treatment which was explored in several ways. The bath is part of the wall pour as are various cantilevered shelves, holes and mouldings. The roof is a basin of water 150 mm. deep [ 250 mm. or more would have been better]. This keeps the roof slab waterproof as it is constantly moist and doesn't open up with cracks.

Bathhouse
Bathhouse
Bathhouse
Bathhouse
^TOP

Kidsville

Newtown (1975 - 76)

Play and Activities Centre for Children.
[in association with Paul Desney, and assisted by Gregory Ford and David Low.] Builder: Peter Novati
First published in "Transition" No.1 Vol. 1, July 1979

This building is based on the idea of a miniature town square, hence the name. Two existing buildings, a new building and an entrance pavilion are gathered around the Square each building having its own visage, its own character but also sharing a verandah that links them. Unfortunately the verandah was not all built.

The North wall of the Church hall was re-built and this is expressed as a free-standing structure, with triangular lights separating it from the existing roof.

This wall becomes continuous with the outer wall of the new building which houses an office, a kitchen and a pottery room. An independent timber structure is set within thus allowing these rooms to be much more open to the square, particularly the kitchen with its very social role.

Kidsville
Kidsville
Kidsville
Kidsville
Kidsville
Kidsville
Kidsville
Kidsville
^TOP

Studio

Whale Beach (1984 - 85),
Engineer: Bill Patterson,
Builder: John Simpson assisted by Larry Melocco,
Bricklayer: Accacio Antunes,
Published: by "A+U".October 1987, No.205.

Studio
Studio
Studio
Studio
Studio
Studio
Studio
Studio
Studio
Studio
Studio
Studio
Studio
^TOP

Martin House

Whale Beach (1985)

Martin House
Martin House
Martin House
Martin House
Martin House
^TOP

Studio and Restaurant

Exeter (1984-88)
Owner/Builder: Ross Woodcock

This is a larger cousin to the studio at Whale Beach, consequently steel is used for the floor beams, the columns on the upper floor and for the roof trusses.

A kind of "seat" is made in the slope by a concrete block thick "wall" which houses the toilets and storage rooms, and sweeps around to the north to form a walled terrace.

The brick building sits on the resulting platform. On the south end is a great fire place which on the lower level has the cooking facilities of the kitchen, and on the upper level an open fireplace for the study.

This massive element anchors the building and provides a vivid contrast to the delicate iron-work executed by the owner.

Studio and Restaurant
Studio and Restaurant
^TOP

Binns Studio

Exeter

Binns Studio
Binns Studio
Binns Studio
Binns Studio
Binns Studio
Binns Studio
^TOP

House - Renovation

House at Whale Beach

House - Renovation
House - Renovation
House - Renovation
House - Renovation
House - Renovation
House - Renovation
^TOP

Schmidt House

Harbord, Sydney (1982)
Owner and Builder: Hans Schmidt

This was a remodelling of a small single storey timber L-shaped cottage for a builder and his family. Two rows of columns with paired beams define a central gallery used to carry the upper floor and roof with lanterns to bring light into the centre of the building. The construction of the new building happened around the existing house while the family still lived there.

Large rooms alternate with small servant spaces. The ground floor has the communal spaces, the upper floor the bedrooms. A brick outer skin folds out to form porches to the north and west to shade from the intense sun and to take advantage of views and breezes. This brick skin is strengthened by the porches and attached piers and stopped short of the eaves to reveal the timber frame.

Schmidt House
^TOP